Wat te verwachten van de wetgeving op hypothecair krediet?
Een Europese Richtlijn werd verwerkt in de Belgische wetgeving. Wat mogen we verwachten van deze wetgeving op het hypothecair krediet? Je leest het hieronder.
1. Officieel statuut voor jouw kredietbemiddelaar in hypothecair krediet
Sinds 1 november 2015 geldt er een officieel statuut voor jouw kredietbemiddelaar in hypothecair krediet. Dit is voor jou een waarborg dat jouw kredietmakelaar beschikt over de nodige beroepskennis en ervaring. Hij wordt erkend door het FSMA, de toezichthouder op de financiële sector, en wordt gecontroleerd door het Ministerie van Economische Zaken.
Creafin werkt dus uistluitend samen met erkende kredietmakelaars.
2. Het 'jaarlijks kosten percentage' of JKP
Er werd een jaarlijks kosten percentage of JKP voor woonkredieten ingevoerd. Dit is een percentage dat de totale kost van jouw woonkrediet uitdrukt. Net zoals bij consumentenkrediet zoals autoleningen of andere leningen op afbetaling.
3. ESIS maakt jouw woonkrediet transparant
Het ESIS is een gestandaardiseerd document dat alle voorwaarden van jouw hypothecair krediet opneemt. Het laat je toe om jouw woonkrediet te vergelijken met anderen.
De ESIS dient uiterlijk met het kredietaanbod afgegeven worden. Het kredietaanbod is een officieel engagement van de kredietgever en laat hem toe al kosten aan te rekenen. Let dus op! En vraag eventueel het ESIS al vroeger op bij jouw bankier.
4. Koppelverkoop verboden, gebundelde verkoop toegelaten
Koppelverkoop betekent dat de afzonderlijke producten niet los van elkaar kunnen bestaan. De gebundelde verkoop betekent juist het tegenovergestelde. De afzonderlijke producten kan je apart afsluiten. Onder de gebundelde verkoop valt ook de voorwaardelijke korting. De bank geeft jouw een bodemtarief op het hypothecair krediet op voorwaarde dat je een (duurdere) verzekering afsluit.
Opgelet, bij een korting op jouw woonkrediet horen dikwijls ook voorwaarden. Lees dus vooral de “kleine lettertjes”.
5. Strengere controle op kredietwaardigheid
Een kredietgever kan je niet zomaar een woonkrediet geven. Je moet beschikken over de nodige terugbetalingscapaciteit. Zowel de kredietbemiddelaar als de kredietgever zijn hiervoor verantwoordelijk en zullen je dus alle nodige informatie vragen die zij nodig achten om een beslissing over jouw hypothecair krediet te nemen. Je hebt dus alle belang om hier de volle medewerking in te verlenen.